Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: garabitov
Категория: Други
Прочетен: 9344
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 14
Постинг
24.02.2009 03:43 - в-к "Стандарт" Миро от “Каризма”: Изпращаме куц кон
Автор: garabitov Категория: Музика   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2009 12:32


вестник "Стандарт"

Миро от “Каризма”: Изпращаме куц кон

Мирослав Костадинов
(Миро от "Каризма")
Победата на Краси Аврамов е все едно на състезание да изпратим куц кон. Хората са инвестирали в състезателни коне, които са расови, бързи, добре изглеждащи и т.н., а ние ще изпращаме нещо, което накуцва. Това дори не е и посредственост, защото ако бе такава, тя щеше да мине незабелязано, а това бе вой, съчетан с легенда за тенор алтино и четири октави. Лошото е, че ще отиде в Москва и ще ги изговори всичките тези неща. А хората слушат. Не е като да ти повярват, щото така си го казал.
Това изпълнение на Краси Аврамов ме върна във времето, когато така наречените добре облечени бизнесмени ходеха с черни кожени якета.
Не знам как да обясня петте пъти повече гласове от втория в класирането. Аз не вярвам, че това е вотът на същите тези хора, които гласуваха за Стоян и Елица. Тогава и аз участвах в "Евровизия" и знаех, че ще спечелят Стоян и Елица. Бях щастлив и се радвах, че спечелиха те, защото правят нещо уникално и знаех, че България ще бъде представена добре. Не възразих и когато се класираха "Дийп зоун", защото Йоана изглежда добре и пее прилично. А сега какво е посланието, което пращаме в Европа? То е супер странно.
Едно е, когато политиците ни се изпускат и губим милиарди европари. Мога да го изтърпя, защото вътрешно съм подготвен за него - демокрацията ни е само на 20 години и политиците ни все още се учат какво значи да си политик, да преговаряш и т.н. Колкото и да са маскари, те не са подготвени маскари. Но що се отнася до култура, не мога да го преглътна. Ние имаме хилядолетна история, културата ни е едно от нещата, на които не може да се посяга. Имаме Валя Балканска, живеем на територията, където се е родил Орфей. Имаме страхотните гласове в оперното изкуство, имаме спортни постижения - Бербатов, Албена Денкова и Максим (каквото и да си кажем, те са шампиони). Що за визитка ще бъде: "Краси Аврамов тире България." Ами, не искам това да ни бъде визитката.
Развълнуван съм като българин, не само като артист. Може да имаме цигани, които просят по Европа, и може да сме известни като тъмни балкански субекти, но нищо по-тъмно балканско от този субект, който някак си е докоснал нещо, което не му принадлежи като възможност. Някой му го подари това и аз не знам кой е.
Ще си хвърля телевизора през май и ще помоля моите приятели да не ми съобщават какво се случва на "Евровизия". По-скоро бих се съгласил да съм от Украйна и да ни представя онзи травестит от миналата година, който пее "Айн, цвай, драй", но в него има чувство за хумор. При него е шоуто на всяка цена, присмех над себе си, над всичко. Що за чувство за хумор проявява нашият?! Цяла нощ мислех дали не реагирам твърде емоционално и помислих за семейството на този човек. Какво ще бъде, когато майка му го прочете, какво ще е, когато брат му го прочете? Все пак сме хора. Колкото и да имам симпатия към тях и към него, нека той да ни забавлява, но от територията на България. Да прави клипове, концерти. Ако има публика, тя да ходи на тези концерти, да има творчески успехи. Но не искам този човек да се потупва като Бай Ганьо по гърдите и да говори: "Аз съм Булгаристан, Булгаристан и имам четири октави и съм тенор алтино!" Пратихме Бай Ганьо, който се прибра от Чикаго или оттам, където и да беше.
Това е мутровщина. Някой му я подари тази победа. Мечтая музикалната гилдия да се обедини, каквито и да сме, все пак има читави между нас. Може да не сме най-великите, но имаме музикално образование. Да направим един балотаж и да видим какви са тези над 50 - процента вот. Дори Стоян и Елица не спечелиха толкова убедително. А те бяха толкова категорични победители, че повече от това не се сещам.
Онзи ден с колеги вместо да си разказваме вицове, си пускахме записи как Краси Аврамов се е представял на полуфинала и в шоуто на Азис. Смяхме се със сълзи.
Този чех с тоалетната се оказа лош пророк. Той ме възмути, но мога да го преглътна, защото зная, че има достойни неща, за които си струва, но те не са толкова очевидни. Съвсем различно е, когато някой ти натриса такъв човек, който трябва да представя българския вот.
Сигурно има хора, които са гласували за Краси Аврамов. Това е кошмарен сън. Ще умра от срам. Очевидно е, че момчето не може да пее. Песента му е хубава. Ако отива заради визията, добре, но и това не е. Ето, Грузия тази година са с парчето "Путин, върви си". Там има послание, чувство за хумор. А нашето послание какво е? "Ние сме най-некадърните по света?" Тези, които се явяват на кастингите по "Мюзик айдъл", са в пъти над него.




Тагове:   Миро,   стандарт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив