Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: garabitov
Категория: Други
Прочетен: 9355
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 14
Постинг
24.02.2009 11:53 - Новата "Евровизия" по старому
Автор: garabitov Категория: Музика   
Прочетен: 1289 Коментари: 0 Гласове:
0



България участва в международния конкурс „Песен на Евровизия” за пръв път през 2005 г. Оттогава досега всяка година провежданият у нас конкурс е последван от скандали. Тазгодишният конкурс също не прави изключение. Той също е съпътстван със скандал. Композиторът Найден Андреев призова победителят в България Красимир Аврамов да се оттегли от по-нататъшното си участие в „Евровизия”. В отворено писмо до медиите Найден Андреев пише: „Краси, в твой интерес е да се оттеглиш сам. Българската публика категорично изказва неодобрение и не приема изпълнението ти. Не ни карай да се срамуваме, че сме българи. Оттегли се сам!".
Председателят на Съюза на българските композитори Велислав Заимов коментира искането на Андреев с думите: „Композиторът Найден Андреев явно търси внимание след като иска Красимир Аврамов да се откаже от по-нататъшното си участие в конкурса „Евровизия”.
Според певеца Веселин Маринов друга трябва да е песента, която да представя България. „Но нямам нищо против Красимир Аврамов, защото той представи песента си по типично западен маниер - с много финансови средства, с много атракция. Виждате, че украинката преди години пя нещо там, а останалото беше танци, същото е и с много други, които печелят в момента”, коментира още той. Според Веселин Маринов песента на Красимир Аврамов е песента, която ще представи България според изискванията на фестивала.
Елица Тодорова, участничка в конкурса „Евровизия” през 2007 година, се въздържа от коментар. „Бях в залата по време на конкурса. Имах фаворит и това беше Поли Генова. Очакванията ми бяха, че тя ще ни представя на финала на конкурса”.
Междувременно стана ясно, че днес ще се проведе протест пред сградата на БНТ срещу победата на Аврамов. Създателите на групата „Песента на Красимир Аврамов на Евровизия е позор за България" във Facebook се събират в 13:30 пред БНТ. Малко по-късно те ще внесат протестната онлайн подписка, в която до момента са се записали близо 3000 души.




Веселин Маринов: Найден Андреев не може да иска Красимир Аврамов да се оттегли от "Евровизия"

Няма значение каква подкрепа е събрала песента, която ще представи България в конкурса „Евровизия”. SMS-ите са едно финансово спокойствие на един конкурс. Именно заради тях се унищожи шлагерността и мелодята в конкурса. Това каза пред Агенция „Фокус” певецът Веселин Маринов. Според него, конкурсът е опорочен още преди десетина години, когато SMS-ите са станали основен критерии в него. „Не трябва да се забравя, че от „Евровизия” са започнали звезди като АВВА, Тотю Котуню, Селин Дион и други. Самият регламент на конкурса не дава възможност той да се печели от големи звезди. Вече ще се печели от онези страни, където има най-много емигранти- Сърбия, Гърция, Турция, Украйна. България също ще бъде във високите етажи на класацията. Това означава, че няма какво да се противи Найден Андреев. Това е регламентът и той не е обективен”, каза Маринов. Той каза, че е чул песента на Димитър Аврамов „Illusion” и според него от години до финалния кръг на конкурса не е допускана песен с изявена мелодия. Според него друга трябва да е песента, която да представя България. „Но нямам нищо против Красимир Аврамов, защото той представи песента си по типично западен маниер - с много финансови средства, с много атракция. Виждате, че украинката преди години пя нещо там, а останалото беше танци, същото е и с много други, които печелят в момента”, коментира още той. Според Веселин Маринов песента на Красимир Аврамов е песента, която ще представи България според изискванията на фестивала. „Найден Андреев не може да иска Красимир Аврамов да се оттегли, защото такъв е форматът на фестивала. „Евровизия” така или иначе намалява интересът на онези, които не са пряко заинтересуваните, на обикновените наблюдатели, които ще вдигнат телефона и ще звъннат. Самият вид, самите песни- това е вече далеч от всеки един от нас, от българите”, подчерта още той. „Найден Андреев изразява едно мнение, което е като моето. Той мисли като един мелодик, смята ,че друга песен би отивала. Но с този регламент и с това как е представена песента, тя по никакъв начин няма да навреди. Помните и група Каффе - песента им беше пълно плагиатстване на друга песен. Помните, че това беше типично западна мелодия, която си отмина без някой да разбере. Но тогава пак SMS-те заляха линията. Спомняте си и фестивала „Бургас и морето” как спечели миналата година Найден Милков наградата на публиката- с SMS-и и начина, по който стана всичко”, подчерта още той.
Елица Тодорова, участничка в конкурса „Евровизия” през 2007 година, се въздържа от коментар. „Бях в залата по време на конкурса. Имах фаворит и това беше Поли Генова. Очакванията ми бяха, че тя ще ни представя на финала на конкурса”.


Велислав Заимов: Найден Андреев явно търси внимание след като иска Красимир Аврамов да се откаже от „Евровизия”

Композиторът Найден Андреев явно търси внимание след като иска Красимир Аврамов да се откаже от по-нататъшното си участие в конкурса „Евровизия”. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на Съюза на българските композитори Велислав Заимов. „Явно иска да му се спомене името, иска да му се чуе името. Това е според мен причината. Той иска да направи с нещо впечатление. Не мога да дам друго обяснение”, каза още той. По думите му Аврамов може да не обръща внимание на призива на композитора. „Той и Найден Андреев е толкова композитор. Той пише забавна музика. Той няма сериозни произведения. Може би има нещо лично”, каза Заимов в отговор на въпрос какви биха могли да са мотивите на Найден Андреев за отправяния призив.
По думите на Заимов не бива да се призовава който и да е победител в конкурса да се призовава да се отказва от по-нататъшното му участие. „Имало е някакъв конкурс, имало е някакво жури, явили са се хората, спечелил е някой конкурса. Как така някой ще се обажда и ще призовава победителят да се отказва? Това не е редно. Има си правила. Има си жури. Хората са си свършили работата”, каза още той.
Цветомира ГЕОРГИЕВА


„Евровизия” – пореден конкурс, пореден скандал (Справка - Агенция „Фокус”)

България участва в международния конкурс „Песен на Евровизия” за пръв път през 2005 г. Оттогава досега всяка година провежданият у нас конкурс е последван от скандали. През 2005 г. телевизионният водещ Слави Трифонов, заявява, че конкурсът е купен. През 2006 г. според повечето участниците класирането е технически опорочено. През 2007 г. за една от песните, достигнали на полуфинала, се твърди, че е открадната израелска песен. Същата гподина пък дуото Елица Тодорова и Стоян Янкулов са обвинени в плагиатство от македонските медии. Миналата година Формацията "Дийп зоун" и Балтазар е обвинена, че песента й DJ, Take Me Away прилича на емблематичната песен на "Продиджи" Out Of Space.
Тази година поредният конкурс „Евровизия” отново е съпътстван със скандал. Композиторът Найден Андреев призова победителят в България Красимир Аврамов да се оттегли от по-нататъшното си участие.

припомняме:

През 2005 г. България участва за първи път на престижния международен конкурс “Песен на Евровизия”. Нашата страна е представена от група “Каффе” с песента им “Лорейн”. Организатор е Европейския съюз на радио и телевизионните организации (EBU).
Конкурсът се провежда за първи път през 1956 г. в Лугано, Швейцария. От него стартират успешните кариери на световно известни изпълнители като ABBA, Селин Дион, Тото Котуньо, Дана Интернешънъл и много други.
Победител от конкурса през 2004 г. е украинската изпълнителка Руслана. През 2005 г. конкурса е спечелен от гръцката изпълнителка Елена Папаризу. На 51-вото издание на международния конкурс Евровизия 2006 проведено в Атина печели финландската хеви метъл група Лорди с песента "Hard rock hallelujah”.
Песните състезаващи се на финала са от 24 страни. От тях 14 участват по право (класирани на първите 10 места предишната година) и представителите на четирите най-големи участници (Великобритания, Франция, Испания и Германия) и 10 се класират от зрителите измежду 27-те участници в полуфинала.
Решаващ глас за “Песен на Евровизия” имат зрителите.
Победителят се избира чрез телефонно гласуване, провеждано на живо едновременно във всички държави участнички. Зрителите нямат право да гласуват за песен от собствената им държава.

Скандалът през 2005 г.
В средата на февруари 2005 г. по време на галаконцерта за избор на българската песен за “Евровизия” на живо и в ефир Слави Трифонов, заявява, че конкурсът е купен. Заедно с това той обяснява механизма на набиране на гласове за победителя, като директно назовава неговото име. Слави обяснява, че са били закупени симкарти за 50 000 лв., които са раздадени, за да се гласува за “Каффе”. Така до предишния ден за тях са гласували 3000 души, а до обяд в деня на концерта броят им вече бил станал към 60 000, което прави към 10-12 000 гласа на час”. След това той заедно с екипа си и Софи Маринова напуска сцената.
В последствие водещият на концерта Део обявява, че са гласували над 152 000 души. От тях за “Каффе” - 62%, за дуета на Слави и Софи Маринова 32%, за Графа 5%, а останалия 1% се разпределя между другите 9 участника.
На 19 май 2005 година група "Каффе" не успява да прескочи полуфинала на конкурса "Песен на Евровизия 2005" и да се нареди сред 10-те финалисти на конкурса.

Скандалът през 2006 г.
Финалът на Евровизия през 2006 г. отново предизвика скандал. Според повечето участниците класирането е технически опорочено и затова поискаха повторно гласуване. Причина за недоволството е, че поради технически проблем, хиляди симпатизанти не са успели да гласуват в определеното от БНТ време.
Според музикантите определената на първо място песен “Let me cry” на Марияна Попова е получила още в първите 30-40 секунди около 23% от гласовете, което е останало почти без промяна до края на гласуването. От около 15 000 sms-и и 4700 обаждания или 24,05 на сто от всички гласували са избрали песента победител.
Ани Лозанова, Весела Бонева, “Гепи”, Соня Тодорова, Ивайло Колев, Стоян Захариев, групите “Мелъди Трафик”, “Мастило”, “Биг Мама Скендъл” подписват протестно писмо, в което се казва, че БНТ е въвела ограничение - 10 минути и до 5 обаждания от един телефон, но гласуването през М-тел и БТК практически е било невъзможно.

Скандали през 2007 година
Във Великобритания се развихря скандал, след като победителите във великобританския национален финал на "Евровизия"- групата Scooch - са обвинени, че са спечелили конкурса с непозволени средства. Участниците във въпросния финал претендират, че Scooch са имали още двама вокалисти, които са били скрити зад сцената и са пели вместо тях. Публиката не е била предупредена за това и гласуването за песента-победител не би трябвало да е валидно.
В България рапдуетът Пиппо и Сашето, се забърква в плагиатски скандал. Двамата са одобрени за полуфинала в гласуване с смс с парчето "Аз мога". На 14 февруари 2007 г. имената им се появяват и в официалния списък на полуфиналистите, публикуван в сайта на БНТ.
Веднага след това в телевизията е бил получен официален протест от няколко фенклуба на фестивала, в който се твърди, че парчето е грубо откраднатата израелска песен "Ani yakhol", изпълнявана от рапдуета Съблиминал и Рон Шовал.
В България дуото Елица Тодорова и Стоян Янкулов са обвинени в плагиатство от македонските медии. Вестник "Вечер" публикува статия със заглавие "Вода - бугарска песна или плачкосување". В нея се твърди, че песента, с която България ще се представи във Финландия, е с "македонска мелоритмика" и е плячкосана от Мариовския край. В отговор на македонските обвинения Стоян Янкулов заявява, че мотивите във "Вода" са чисто български, от шопския регион.
Сръбската певица и победителка в Евровизия 2008 Мария Шерифович е обвинявана, че е откраднала шампионската си песен. Спецове сравняват парчето на сръбкинята с претендента за оригинал - Nadarja на албанката Сони Малая. До съд не се стига.

Скандали през 2008 година
Формацията "Дийп зоун" и Балтазар е обвинена, че песента й DJ, Take Me Away прилича на емблематичната песен на "Продиджи" Out Of Space. Според експерти от БНТ подобно твърдение е силно преувеличено. В националната медия получават сигнал още преди "Дийп зоун" да стигнат до българския финал. Никой обаче не е открил прилики между американското парче и това на българите.
Сръбската певица и победителка в Евровизия 2008 Мария Шерифович е обвинявана, че е откраднала шампионската си песен. Спецове сравняват парчето на сръбкинята с претендента за оригинал - Nadarja на албанката Сони Малая. До съд не се стига.


Композиторът Найден Андреев призова Красимир Аврамов, който спечели конкурса за българската песен за „Евровизия", да се оттегли незабавно

Композиторът Найден Андреев призова Красимир Аврамов, който спечели конкурса за българската песен за „Евровизия", да се оттегли незабавно, предаде Дарик радио. Андреев е поредният музикант, който се обяви против песента „Illusion". В събота вечер тя събра повече от 55% от зрителските гласове. Категоричната победа се стори съмнителна за мнозина и те обявиха конкурса за нагласен.
В отворено писмо до медиите Найден Андреев пише: „Краси, в твой интерес е да се оттеглиш сам. Българската публика категорично изказва неодобрение и не приема изпълнението ти. Не ни карай да се срамуваме, че сме българи. Оттегли се сам!".
Междувременно стана ясно, че утре ще има протест пред сградата на БНТ срещу победата на Аврамов, който трябва да ни представи на „Евровизия" в Москва. Създателите на групата „Песента на Красимир Аврамов на Евровизия е позор за България" във Facebook се събират в 13:30 пред БНТ. Малко по-късно те ще внесат протестната онлайн подписка, в която до момента са се записали близо 3000 души.


Укринформ: Красимир Аврамов ще представи България на “Евровизия” в Москва

България ще бъде представена на музикалния конкурс “Евровизия” в Москва от Красимир Аврамов с песента “Илюзия”, предаде украинската агенция Укринформ.
Аврамов е наричан в България човекът-глас. В момента той живее и твори в САЩ. Последният му албум “Попера” (Popera) му донесе в родината славата на основоположник на нов стил – своеобразна смесица между поп-музика и опера
image




Тагове:   новата,   Евровизия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив